Kertépítés a családdal

Érdekel egy szuper családi program?

Mit szólnál például ahhoz, hogy kertépítésbe fogj a családdal? Amennyiben kertes házban éltek, és még egy-két gyerek is van, egy igazán szórakoztató programnak néztek elébe. A kertépítés nem csak sokkal nagyobb szórakozás, ha közösen csináljátok, de arra is kiváló, hogy megkedveltesd minden családtaggal ezt a megnyugtató és sikerélményben gazdag hobbit, különösen a gyerekekkel. Miután elültettétek a kiválasztott növényeket, közösen gondoskodhattuk róluk, illetve tanulhattok új, érdekesebbnél érdekesebb dolgokat. Miután eldöntöttétek, hogy közösen elmerülök a kertépítés rejtelmeiben, már csak egyetlen kérdés maradt: hogyan vágjatok bele?

Első körben azt érdemes áttanulmányozni, hogy mik a lehetőségeitek. A kertépítés csak úgy lehet sikeres, ha olyan növényeket választotok, amik megfelelőek az adott éghajlati viszonyoknak. Magyarországon például sokkal nehezebb lesz citrusféléket termeszteni, de ha délebbre laktok, például Horvátországban, akkor rögtön más a helyzet. Összegezve tehát találjátok ki, melyik növényeket látnátok szívesen a kertben, legyen az dísznövény, esetleg valamilyen zöldség vagy gyümölcs. A következő feladat az lesz, hogy felmérjétek, mekkora hely áll a rendelkezésetekre. Még ha hatalmas is a terület, kezdőként nem érdemes belekezdeni úgy, hogy az egész helyet kiaknázzátok. Higgyétek el, hogy amíg nincs meg a megfelelő rutin, addig egy egészen apró kert gondozása is nagyon energiaigényes és folyamatos figyelmet igénylő folyamat. Éppen ezért csak egy kisebb területet különítsetek el kertépítés céljából.

A legbiztosabb, ha az ültetés előtt alaposan utána olvastok a kiválasztott növénynek, hogy ténylegesen gondját tudjátok viselni. Az öntözés gyakoriságától kezdve a föld típusáig meglepően sok dologra oda kell majd figyelnetek, ha jó eredményeket szeretnétek látni. Nem lesz könnyű feladat, különösen kezdetben, de amikor elkezdenek majd nőni a növények, hihetetlenül büszkék lesztek magatokra. Arról nem is beszélve, hogy így akár több zöldséget magatok is meg tudtok majd termeszteni, így nem kell a bolti változat mellett dönteni.